Vergi Usul Kanunu’nun 171 ile 226. maddeleri arasında düzenlenmiş olan mevzuata uygun olarak defterlerin tutulması. Defter tutulmasından anlaşılması gereken; Vergi Usul Kanunu mevzuatı bakımından mükelleflerin vergiye tabi gelir, sermaye ve hesap hareketlerinin tespiti. Vergiye tabi faaliyet yani ticari işlemlere ait işlemlerin sonucunda ortaya çıkan sonuç bakiyelerinin tespiti.
Mükellefin defter kayıt ve hesaplarının kayıt edilmesi suretiyle üçüncü kişilere karşı bulunan sorumlulukların tespiti.
Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyet konuları ve tabi oldukları sınıflar dahilinde tutulması zorunlu defterler;
- Yevmiye Defteri: Kayda geçirilmesi gereken muamelelerin tarih sırasıyla ve madde halinde tertipli olarak yazıldığı defterdir. Yevmiye defteri ciltli ve müteselsil sıra numaralı olur. Mükellef ler isterlerse yevmiye defterlerini müteharrik yapraklı olarak kullanabilirler. (V.U.K. Md. 183)
- Defteri Kebir: Yevmiye defterine geçirilmiş olan muamelelerin buradan alınarak usulüne uygun olarak hesaplara dağıtıldığı ve tasnifli olarak bu hesaplarda toplandığı defterdir. (V.U.K. Md. 184)
- Envanter Defteri: Envanter defterine işe başlama tarihinde ve müteakip her hesap döneminin sonunda çıkarılan envanter ve bilançolar kaydolunur. Envanter Defteri ciltli ve sayfaları müteselsil sıra numaralı olur.
- Günlük Kasa Defteri: İşletmenin kasa ile ilgili muamelelerinin günü gününe yazıldığı defterdir. Günlük kasa defteri her işyeri için ayrı ayrı tutulması lazımdır. V.U.K.'nun 156'ncı maddesinde tarif olunan işyerinin birden fazla olması ve işyerlerinde nakit hareketinin bulunması durumunda mükellefler işyerleri itibariyle ayrı ayrı Günlük Kasa Defteri tutarlar. Sabit bir işyeri bulunmayan ve bilanço esasına göre defter tutan nakliyecilerin ve yazarkasa kullanan işletmelerin Günlük Kasa Defteri tutmalarına gerek olmadığı Maliye ve Gümrük Bakanlığınca kabul edilmiştir. (V.U.K. Genel Teb. 167-190)
- İmalat Defteri: Birinci sınıf tüccarlardan yani bilanço esasına göre defter tutan sınai müesseseler ayrıca imalat defteri tutarlar. Birinci sınıf tüccarlardan devamlı olarak imalat işi yapan ve sınai müessese nite- liginde bulunan mükelleflerin bu defteri tutması gerekir. İmalat tabirinden ne anlaşılması gerektiği veya imalat tabirinin tarihine ilişkin Vergi Usul Kanunu'nda herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Ancak 3065 sayılı kanunla yürürlükten kaldırılan 6802 sayılı Gider Vergisi Kanunu'nda; "Tamir ve montaj da dahil olmak üzere bir maddenin şeklinin, vasfının, terkibinin ve hassasının değiştirilmesi suretiyle imal ve istihsali ifade eder" denilmiştir. (Gider V.K. Tablo 1, Poz. 11) Bu tanımlama doğrultusunda devamlı olarak imalat yapan sınai müesseselerin İmalat Defteri tutmaları gerekmektedir. (V.U.K. Md. 197) imalat defterindeki kayıtlan ihtiva edecek şekilde sınai muhasebe tutanlar Maliye Bakanlığından müsaade almak şartıyla imalat defteri tutmazlar (Madde 203).